- November 17, 2021
- Nyheter
Med anledning av uppgifter i media
Med anledning av uppgifter i media
Med anledning av den sista tidens uppgifter i media finns här faktagranskad information till Stiftelsen Björkåsens hyresgäster och andra intresserade.
Stallet
Den 26 november 2018 beslutar en enig styrelse att inleda förhandling och köp av lokalen Stallet som ägs av Structo. Detta för att få en egen lokal för Stiftelsen Björkåsens maskiner när stiftelsen blir en egen organisation vid årsskiftet 2019/2020. Bakom beslutet står Hans Jildesten (s), Andris Widuss (m), Peter Farrington (m) och Steve Nilsson (s). Förhandlingar inleds och pågår med Structos indiska ägare under en längre tid innan man slutligen landar i köpesumman 1,9 miljoner kronor.
Köpet genomförs i mars 2020. Fortfarande idag pågår lantmäteriförrättning för att stycka av tomten från den övriga industritomten, eftersom detta visade sig vara en aning krångligt. Stiftelsen har tillgång till lokalen som används som sandförråd.
Gjutåsen 1:27 (fd Stålmekans lokaler)
Under våren 2020 uppdagas, strax efter att den tidigare utlovade affären där Stiftelsen köpt stallet, att det finns lokaler till salu som skulle kunna användas för att samla stiftelsens personal, maskiner och tvätthall på ett och samma ställe. Styrelsen resonerar då om att Stallet kan användas som sandförråd och att varmdelen skulle kunna hyras ut.
Den 31 mars är styrelsen enig om att köpa Stålmekans lokaler. Beslutet bordläggs dock för att alla styrelsemedlemmar ska få chans att se lokalerna. Beslutande vid detta möte är Hans Jildesten (s), Lennart Johansson (s), Peter Farrington (m), Lars-Erik Karlsson (v) och Mikael Lind (c).
Den 4 april fattar en enig styrelse beslut om att köpa Stålmekans lokaler. Köpesumman sätts till 2,8 miljoner kronor. Beslutande vid detta möte är Hans Jidesten (s). Lennart Johansson (s) Lars-Erik Karlsson (v) och Mikael Lind (c).
Stiftelsens ekonomi
Båda köpen genomförs med Stiftelsens egna kontanta medel. Stiftelsen har idag cirka 21 miljoner kronor i kassan och bostadsbeståndet är värderat till 131 miljoner kronor. I bostadsbeståndet finns ett så kallat ”övervärde” på drygt 30 miljoner kronor.
Frågor till Stiftelsens ordförande Hans Jildesten:
Varför köptes Stålmekans lokaler när man redan hade köpt Stallet?
– I Stallet finns plats för maskiner och sandförråd, men det är inte en lokal där stiftelsen kan samla hela sin personal och sin kundtjänst. När affären med Stallet inleddes fanns inga andra passande lokaler att köpa. I Ståmekans lokaler kan däremot hela personalstyrkan och alla maskiner samlas. Där finns också plats för tvätthall, verkstad och kundtjänst. Att samla all personal på ett ställe är en framgångsfaktor både när det gäller effektivitet och arbetsmiljö.
Varför backade inte stiftelsen ur affären med Stallet när man upptäckt Stålmekans lokaler? Köpesumman betalades ju inte förrän i mars 2020.
– Affären med Stallet var redan uppgjord och dessutom hade en enig styrelse beslutat att genomföra köpet. Att svika en affärsuppgörelse med Storfors lokala näringsliv var aldrig aktuellt.
Hur ser du idag på köpet av Stallet?
– När man tittar i backspegeln är det lätt att vara efterklok, men när vi fattade beslut om köpet hade vi inga andra alternativ. Att byggnaden sedan värderades så pass lågt var förstås en överraskning och en besvikelse. Det är svårt att sia om det verkliga värdet så länge lokalen inte säljs vidare.
Hur ser du idag på köpet av Stålmekans lokaler?
– Jag ser fortfarande att dessa lokaler skulle vara det allra bästa alternativet för Stiftelsen att samla all sin personal och utrustning för att skapa en hållbar verksamhet. Halva lokalen skulle kunna hyras ut medan stiftelsens verksamhet gott och väl skulle rymmas i den andra halvan.
Vilka kostnader för verksamheten skulle en flytt till dessa lokaler innebära?
– Vi har en beräknad kostnad på mellan 250 000 och 300 000 kronor per år för hela lokalen. När hyreskontraktet för kundtjänstlokaler och kontor i kommunhuset löper ut sänks kostnaderna där med 120 000 kronor per år. Detta skulle ge oss faktiska kostnader på mellan 130 000 och 180 000 per år, vilket är mycket kostnadseffektivt för att kunna samla all verksamhet. En hyresgäst i halva lokalen, som har fyra skepp, skulle stärka ekonomin ytterligare.
Hur skulle du beskriva stiftelsens ekonomi totalt sett?
– Stiftelsens ekonomi är ansträngd, men vi har gott om pengar i kassan. Vi är inte konkursmässiga.